Lesmethode Minerva voor Latijn

Goede examenvoorbereiding

Minerva is een volledige nieuwe leergang Latijn. De methode bevat originele, Latijnse teksten passend bij het uitdagende niveau van het gymnasium. De methode is verkrijgbaar in gedrukte boeken en ook volledig digitaal inzetbaar.

Originele Latijnse teksten

Eisma Edumedia wilde een nieuwe Latijnse leermethode op de markt brengen die vernieuwend was ten opzichte van andere methoden in Nederland. Onder leiding van Charles Hupperts is een jong auteursteam gevormd die de methode voor Minerva heeft geschreven. Eén van de belangrijkste verschillen met andere methoden is dat er vanaf les 9 authentieke Latijnse teksten worden aangeboden. Het snel aanbieden van authentieke teksten is mogelijk omdat er ook vroeg met de grammatica wordt geoefend.

Kloof onder- en bovenbouw overbruggen

Voor het eindexamen moeten leerlingen dertig authentieke, Latijnse teksten lezen. De overige methoden in Nederland bieden in de onderbouw geen originele Latijnse teksten aan. Daardoor is het voor leerlingen vaak moeilijk om de overstap te maken naar het lezen van originele teksten. Dat is dan ook een van de belangrijkste redenen waarom Pieter van den Broek, docent Klassieke Talen aan het Stedelijk Gymnasium in Schiedam voor Minerva heeft gekozen. “Wij hopen daardoor dat de overgang van onder- naar bovenbouw wat minder groot is. Leerlingen leren al in een vroeg stadium om te gaan met moeilijke, originele, Latijnse literaire teksten.”

Wennen aan taalgebruik

Bij het lezen van deze teksten worden veel woorden naast of onder de tekst als annotatie gegeven. Dat maakt het gemakkelijker voor leerlingen om een complexe tekst te begrijpen. Van den Broek: “Het leuke is dat je eigenlijk al in de eerste klas met het originele materiaal begint. De leerlingen vertalen het dan nog niet helemaal zelf, maar ze kunnen in ieder geval via de vertaling en de vragen wennen aan het taalgebruik, bepaalde grammaticale vormen en zinsopbouw. Dat vind ik echt een hele grote pre van Minerva.”

Tweetalige teksten

Daarnaast biedt Minerva lesstof over de Romeinse cultuurgeschiedenis, tweetalige teksten en een oefenboek met aansprekende oefeningen. De Romeinse cultuurgeschiedenis wordt aangeboden vanuit drie verschillende thema’s: mythologie, dagelijks leven en geschiedenis. De hoofdstukken vanaf les 2 tot en met les 13 bestaan uit twee teksten die vertaald kunnen worden en een originele tweetalige tekst. Leerling Marit vindt het een fijn boek om mee te werken: “Ik heb natuurlijk niet met de vorige methode gewerkt, maar er staan veel plaatjes in, leuke verhalen en het is heel duidelijk.” In het werkboek staan de opdrachten erbij. Van den Broek: “In het werkboek staan ontzettend veel oefeningen en dat is een groot voordeel, omdat je dan als docent zelf kunt bepalen wat jij belangrijk vindt. Je kunt het natuurlijk ook aanpassen op de leerling. Verder komen in het oefenboek veel vragen over de teksten terug. Zowel over de teksten die ze zelf hebben vertaald als over de originele teksten.”

Online werken

Het is mogelijk om gedeeltelijk of volledig online te werken met Minerva. Dat wordt op het Stedelijk Gymnasium in Schiedam ook gedaan, vertelt Van den Broek. “Ik heb het tot nu toe vooral gebruikt als extra materiaal, want in de online omgeving staat heel veel oefenmateriaal met woorden en grammatica. Via Drillster kun je oefeningen doen en wordt gelijk bijgehouden hoe goed je bepaalde woorden en grammatica beheerst.” Uit de reacties van de gebruikers blijkt dat digitaal werken leerlingen motiveert. Ze kunnen zelfstandig werken met interactieve oefenprogramma’s en online woordjes leren. Bovendien kan de docent online de voortgang en scores bijhouden en eigen lesmateriaal toevoegen. Van den Broek is dan ook blij te zijn overgestapt naar Minerva: “Door het rijke aanbod aan materiaal en de manier waarop de grammatica wordt aangeboden en uitgelegd in het boek, is het zeer helder. Dat maakt dat we erg tevreden zijn met Minerva.”

Minerva digitaal desktop ipad iphone

Beoordelingspakket aanvragen

Wilt u graag kennismaken met de lesmethode Minerva voor Latijn? Vraag dan nu een beoordelingspakket aan.

Plan een contact met onze educatief adviseur, en kijk hoe Minerva ook op uw school het Latijn leuker en beter maakt! Bel ons op 088 – 2844 880 of stuur een e-mail om een afspraak in te plannen.