Exit

De nascholingsbijeenkomst De Romereis is verplaatst naar woensdag 9 juni aanstaande (onder voorbehoud van de dan geldende maatregelen).

————————————————————————–

Verslag van de 20ste Nascholingscursus De Romereis op 05-02-2020

Bijna 140 mensen woonden  de 20ste cursus bij. Deze editie stonden de volgende boeiende lezingen op het programma:

prof. dr. Eric Moormann
Het gouden huis van Nero: stadspaleis, landhuis en boerderij. De domus aurea spreekt al jaren tot de verbeelding en is de afgelopen jaren intensief gerestaureerd. Tijdens de lezing kwamen diverse facetten aan de orde die voor een (hernieuwd) bezoek aan deze fascinerende plek van belang zijn.

 Gaila Jehoel
“Un luogo riservato al Papa”: het Belvedere en de Vaticaanse musea
Een bezoek aan de Vaticaanse Musea is veel, verwarrend en overdonderend voor leerlingen. Tijdens deze lezing kregen docenten inzicht in de structuur van het Belvedere en leerden ze de bouwgeschiedenis ervan kennen.

drs. Raphael Hunsucker
Het Forum herboren: een praktisch inzetbare rondgang langs de nieuwste ontwikkelingen op het Forum Romanum en de Palatijn
Hoe kun je deze fascinerende maar ingewikkelde plek op Romereis het beste tot leven wekken? Die vraag stond centraal in deze lezing, en werd behandeld aan de hand van de laatste ontwikkelingen in het wetenschappelijk onderzoek en in de openstelling van nieuwe looproutes en onderdelen van het opgravingsgebied. 
 

drs. Stijn Fens
De Friezenkerk in Rome
Op een steenworp afstand van het Sint-Pietersplein ligt het hoogmiddeleeuwse kerkje van Santi Michele e Magno, beter bekend als de Friezenkerk. Als groot kenner van de rooms-katholieke kerk (bekend van o.a. Trouw) en veelgevraagd reisleider in Rome belichtte Stijn Fens deze vragen in een lezing die de vele geheimen van het gebouw en zijn geschiedenis ontsluierde.

Pepijn Corduwener
Pionier Italië? Rome als voorland van de Europese politiek van 1860 tot nu
Veel liefhebbers trekken naar Rome vanwege de cultuurschatten uit de Oudheid, maar ook de moderne geschiedenis van de stad heeft veel te bieden. Deze lezing liet zien hoe de geschiedenis van Mussolini, Hitler en Berlusconi diepe sporen heeft nagelaten in de stad Rome.  

Naast lezingen presenteerden we deze dag ook onze nieuwste titel op het gebied van Griekse Taal en Cultuur voor de bovenbouw van het Gymnasium: Vrijheid en Gelijkheid. De kracht en kwetsbaarheid van de Atheense democratie. Het eerste exemplaar werd door Peter Feenstra uitgereikt aan Jori Castricum, één van de auteurs van dit boek.

Elke deelnemer ontving na afloop een certificaat van deelname.

Interessante boeken, passend bij de Romereis:

Close
Go top