Exit

Op woensdag 5 februari 2020 vindt in het Beatrixgebouw in Utrecht de 20e editie van de Nascholingscursus De Romereis plaats. 

Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Vol = vol.

Het programma ziet er als volgt uit:

09.45 – 10.15
Ontvangst met koffie

Tijdens de nascholingscursus kunt u de volgende boeiende sprekers en lezingen verwachten:

prof. dr. Eric Moormann
Het gouden huis van Nero: stadspaleis, landhuis en boerderij

Niet ten onrechte spreekt de domus aurea, op de Oppiusheuvel tegenover het Colosseum, al sinds de herontdekking ervan in de Renaissance tot de verbeelding. Nero liet het exuberante nieuwe keizerpaleis bouwen zodat hij daar, naar eigen zeggen, eindelijk ‘als mens kon leven’. De afgelopen jaren is een intensieve restauratiecampagne van het ondergrondse complex afgerond en zijn de rijk beschilderde en gedecoreerde ruimtes opnieuw in hun volle glorie te bezoeken. Ook verscheen, na decennialange studie, het standaardwerk over de schilderingen van de hand van de Nederlandse geleerden Paul Meyboom en Eric Moormann. Die laatste bespreekt in deze lezing alle facetten die voor een (hernieuwd) bezoek aan deze fascinerende plek van belang zijn.

dr. Gaila Jehoel
“Un luogo riservato al Papa”: het Belvedere en de Vaticaanse musea
Een bezoek aan de Vaticaanse Musea is veel, verwarrend en overdonderend voor leerlingen. Tijdens deze lezing krijgt u inzicht in de structuur van het Belvedere (de huidige entree van de Vaticaanse Musea) en leert u de bouwgeschiedenis ervan kennen. Tevens wordt het tentoonstellen van klassieke beelden zoals de Laocoön en de Apollo in het Belvedere vanuit een historisch perspectief belicht.

drs. Raphael Hunsucker
Het Forum herboren: een praktisch inzetbare rondgang langs de nieuwste ontwikkelingen op het Forum Romanum en de Palatijn

Een bezoek aan het Forum en de Palatijn vormt misschien wel één van de hoekstenen van elke Romereis, maar dreigt voor leerlingen niet zelden op een teleurstelling uit te lopen: het centrum van het machtige Romeinse wereldrijk heeft veel van zijn antieke glorie verloren, en belichaamt soms eerder het cliché van de spreekwoordelijke “hoop stenen”. Hoe kun je deze fascinerende maar ingewikkelde plek op Romereis het beste tot leven wekken? Die vraag staat centraal in deze lezing, en wordt behandeld aan de hand van de laatste ontwikkelingen in het wetenschappelijk onderzoek en in de openstelling van nieuwe looproutes en onderdelen van het opgravingsgebied. 

drs. Stijn Fens
De Friezenkerk in Rome

Op een steenworp afstand van het Sint-Pietersplein ligt het hoogmiddeleeuwse kerkje van Santi Michele e Magno, beter bekend als de Friezenkerk. Gelegen op extraterritoriaal Vaticaans gebied, en in het bezit van de fabbrica van de Sint Pieter zelf, is het daarmee een unicum onder de zogenaamde “nationale kerken” van Rome. Dat heeft alles te maken met de bijzondere geschiedenis van het gebouw. Hoe kan het dat juist Nederland zijn huidige nationale kerk in Rome op deze bijzondere locatie heeft? En hoe komt het dat die bekend staat als de Friezenkerk? Als groot kenner van de rooms-katholieke kerk (bekend van o.a. Trouw) en veelgevraagd reisleider in Rome belicht Stijn Fens deze vragen in een lezing die de vele geheimen van het gebouw en zijn geschiedenis ontsluiert.

dr. Pepijn Corduwener
Pionier Italië? Rome als voorland van de Europese politiek van 1860 tot nu
Veel liefhebbers trekken naar Rome vanwege de cultuurschatten uit de Oudheid, maar ook de moderne geschiedenis van de stad heeft veel te bieden. Met terreuraanslagen, wereldoorlogen, totalitaire regimes en showpremiers beleefde  Italië als eenheidsstaat een roerige geschiedenis, waarin het land een laboratorium was voor politieke experimenten in heel Europa: Mussolini lanceerde er het fascisme 10 jaar voordat Hitler de macht greep en Berlusconi wees in de jaren negentig al populistische leiders elders de weg. Deze lezing laat zien hoe deze geschiedenis diepe sporen heeft nagelaten in de stad Rome.  

Het programma eindigt circa 16.20 uur.

De prijs is € 195,- inclusief lunch en certificaat. Wilt u zich opgeven, dan kan dat door een e-mail te sturen of te bellen naar 088 2944 882. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Vol = vol.

Deze nascholingscursus is bedoeld voor docenten Klassieke Talen maar is zeer zeker ook interessant voor docenten die meegaan op de Romereis van een school, zoals docenten geschiedenis en docenten aardrijkskunde.

Interessante boeken, passend bij de Romereis:

Close
Go top