Nascholingscursus De Romereis 2024

De nascholingsbijeenkomst De Romereis 2024 is op woensdag 7 februari 2024.
De presentatie is in handen van Raphael Hunsucker en Jori Castricum.

Locatie: Vergadercentrum Vredenburg 19, Utrecht (5 minuten lopen van Utrecht Centraal station)
Ontvangst: tussen 9.45 en 10.15 uur
Programma: 10.15 tot circa 17.00 uur
Prijs: € 225,- inclusief lunch en certificaat

(Let op: we houden rekening met een maximaal aantal deelnemers.)


🔔Vroegboekkorting🔔

Meld je vóór 4 december 2023 aan en je betaalt de vroegboekprijs van €210,-.
Aanmeldingen die 4 december of later binnenkomen betalen de normale prijs van €225,-.


Programma de Nascholingscursus De Romereis*

  • 09.45 – 10.15  Ontvangst met koffie
  • 10.15 – 11.05  Imme Laseur MA – “Rome tijdens de Punische Oorlogen door Livius’ pen: van Hannibal bij de poorten tot het graf van de Scipiones”
  • 11.10 – 12.00  dr. Gerda de Kleijn – “Stromend water in de eeuwige stad”
  • 12.00 – 12.15  Roma Aeterna
  • 12.15 – 13.15  Lunch
  • 13.15 – 14.05  dr. Roald Dijkstra – “De rots van Rome. Vroegchristelijke sporen van Petrus in de eeuwige stad”
  • 14.10 – 15.00  Sanne Stapel MA – “Rafaëls ‘La Fornarina’ als de verbeelding van de ideale schoonheid “
  • 15.00 – 15.30  Theepauze
  • 15.30 – 16.20  Rosa van Gool MA – “Cultuurbeleid in tijden van Meloni: over duurdere kaartjes, Italiaanse museumdirecteuren en Lord of the Rings”

*De volgorde van de sprekers kan nog wijzigen

Over de sprekers

Imme Laseur studeerde klassieke talen en kunstgeschiedenis aan de Universiteit Leiden en studeerde cum laude af aan de UvA bij de master Classics and Ancient Civilizations. Na een tussenjaar als stagiaire en vrijwilliger bij het Rijksmuseum van Oudheden doet ze momenteel een PhD Latijnse Taal en Literatuur aan de UvA, waarbij ze Livius’ stilistische invloed op de Latijnse literatuur onderzoekt. Zij focust zich met name op vrouwenportretten in Romeinse historiografie. Ze begeleidde vijfmaal de Romereis van het Gemeentelijk Gymnasium Hilversum.

Gerda de Kleijn was universitair hoofddocent Oude Geschiedenis aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. Zij studeerde Geschiedenis aan de Vrije Leergangen van de Vrije Universiteit in Amsterdam en later aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Haar onderzoek naar watervoorziening in de oudheid leidde tot het proefschrift The Water Supply of Ancient Rome: City Area, Water, and Population (Amsterdam 2001). Zij is betrokken bij het internationale netwerk Impact of Empire, waarvan de publicaties worden uitgegeven bij Brill.

Roald Dijkstra is universitair docent Latijn aan de Radboud Universiteit. Zijn onderzoek is gericht op het vroege christendom in de context van de klassieke oudheid. Hij houdt zich onder meer bezig met de apostelen, vroegchristelijke kunst en poëzie en humor. In 2019 publiceerde hij, samen met Dorine van Espelo, Petrus in Rome. Een historische gids tot de oudste Petrustradities.

Sanne Stapel studeerde zowel Kunstgeschiedenis als Rechtsgeleerdheid (BA en MA) in Amsterdam. Als kunsthistorica heeft ze zich de afgelopen jaren gericht op de Italiaanse Renaissance. Aan het NIKI in Florence onderzocht ze de verbeelding van het mecenaat in een familiekapel uit 1420, aan het KNIR in Rome de toeschrijving van het schilderij La Fornarina. Daarnaast liep ze stage bij Hoogsteder & Hoogsteder, assisteerde de Vetting commissie voor Oude Meesters bij de TEFAF en werkte als Nederlandse Ambassadeur voor de Engelse delegatie bij de Amsterdam Art Week. Na een master in de kunstmarkt en het conaisseurschap aan de VU en een master Informatierecht aan de UvA, wisselt ze de wereld van het recht af met de wereld van de kunsten.

Rosa van Gool studeerde klassieke talen aan de universiteiten van Amsterdam, Durham en Leiden. Tijdens haar studie liep ze stage bij het onderzoeksjournalistieke platform Investico en was ze redacteur bij deFusie. Na haar afstuderen ging ze werken bij De Groene Amsterdammer en publiceerde ze artikelen in verschillende media. Rosa is momenteel werkzaam als correspondent Italië, Griekenland & de Balkan vanuit Rome, voor de Volkskrant en andere opdrachtgevers.

Ook interessant:

Caput Mundi neemt je in 8 hoofdstukken mee door de cultuurgeschiedenis van Rome en omstreken en bereidt de leerling/ reiziger voor op de Romereis. Het biedt een overzicht van de geschiedenis, archeologie en kunstgeschiedenis van de stad Rome, zowel in de Oudheid als in de Renaissance. Ook wordt aandacht besteed aan Ostia, Villa Hadriana, Sperlonga en Pompeji.

Videolessen Romereis

Een mooie aanvulling op de nascholing Romereis zijn de videolessen. Deze video’s kunnen gebruikt worden als voorbereiding of aanvulling op een traditionele Romereis – en als virtuele variant wanneer die fysiek niet mogelijk is. Geef zo je leerlingen echt het gevoel even in de Eeuwige stad te zijn.

Deel op