Over Station, methode voor Nederlands

Station – Nederlands voor het vmbo is een methode die door veel docenten en leerlingen enthousiast wordt ontvangen vanwege de modulaire opzet en uitdagende contexten die aansluiten bij de leefwereld van leerlingen. Station biedt de mogelijkheid om met leermiddelen op maat uw eigen lesprogramma te arrangeren, dat past bij de eisen en wensen van uw school. Bepaal zelf de verhouding tussen gedrukt en/of digitaal. Lees hier meer over de flexibele mogelijkheden van Station (licenties en folio).

Kenmerken van de methode

Onderbouw

 • De onderbouw bestaat uit een reeks van 5 standaardmodules per leerjaar
 • In elke module komt een vakvaardigheid aan bod, aansluitend bij de referentiekaders van de Commissie Meijerink te weten Mondelinge taalvaardigheid, Leesvaardigheid – zakelijk, Leesvaardigheid – fictie, Schrijfvaardigheid en Taalverzorging
 • Elke module van Station 2e editie bevat een diagnostische toets en veel extra adaptief oefenmateriaal
 • Voor de methode-ontwikkeling en voor de toetsen bij de methode Station wordt gebruik gemaakt van de taxonomie van Bloom.

Bovenbouw

 • De bovenbouw bestaat uit een reeks van vijf standaardmodules (Mondelinge taalvaardigheid, Leesvaardigheid – zakelijk, Schrijfvaardigheid, Leesvaardigheid – Fictie en Taalverzorging) per leerjaar.
 • Elke bovenbouw module bevat een diagnostische toets en extra oefenopgaven.

Projectmodules

 • Naast de standaardmodules voor jaar 1 tot en met 4 zijn er ook projectmodules beschikbaar voor Woordenschat.

Een overzicht van alle modules (inclusief Wat doe je? en Wat leer je?)  staat in het Lesstofoverzicht Station.

Station-online

Een speerpunt van Station is de online variant: Alle modules van Station zijn ook geheel digitaal te gebruiken in een aantrekkelijke leer-/ werkomgeving zonder te hoeven schakelen tussen meerdere bestanden of schermen. Station-online werkt op de computer, laptop én tablet.

 • Alle oefeningen en opdrachten die in de gedrukte boekjes staan, zijn ook online beschikbaar.
 • Theorie, opdrachten, audio en video zijn geïntegreerd.
 • Station-online kent een geïntegreerde nakijktool. De docent bepaalt welke oefeningen door het systeem worden nagekeken en welke oefeningen door de docent worden nagekeken.
 • Station-online functioneert prima in alle gangbare ELO’s (single sign on). Voor scholen die geen ELO hebben is er de mogelijkheid om via emma.eisma.nl te werken.
 • Uitgebreid leerlingvolgsysteem voor de docent (per leerling, per module en per klas kunt u de resultaten bekijken en hierop feedback geven.
 • Servicedesk voor vragen, opmerkingen en adviezen.
 • Station-online is 25% goedkoper dan de gedrukte versie (bij aanschaf van de gedrukte versie heeft u zelfs het gratis gebruiksrecht op de digitale variant).
 • Bepaal zelf uw ideale mix tussen gedrukt en online lesmateriaal.
 • Station voldoet aan het LiFo-model. Na ieder schooljaar kan opnieuw worden bepaald welke onderdelen (online, gedrukt, keuze modules) op de leermiddelenlijst komen. Ook zit er geen minimum aan de duur aan het gebruik van de methode. Na ieder schooljaar heeft de school vrijheid van kiezen, ook voor een concurrerende methode.
 • Wanneer u via de (school)boekhandel bestelt, dan worden de licenties voor het bestelde niveau vrijgezet via de Edu-ix koppeling. We kunnen op uw verzoek voor een leerling/ klas kosteloos ook een niveau hoger of lager beschikbaar zetten. Dat gaat heel eenvoudig door ons een mailtje te sturen of te bellen met 088-2944880.

Download hier de gebruikershandleidingen voor Station-online:

Instructie leerlingomgeving Nederlands
Instructie docentenomgeving Nederlands

Docentenmateriaal

Voor de docenten is uitgebreid docentenmateriaal beschikbaar. U kunt bij ons een docentencode aanschaffen, waarmee u toegang krijgt tot een afgeschermd deel van onze site. Hier heeft u toegang tot het antwoordmateriaal, toetsen per module met bijbehorende correctiemodellen en verantwoording van niveau 2F in de modules. Met deze code heeft u tevens toegang tot het audio- en videomateriaal bij de methode.

Proefdraaien of lesmateriaal beoordelen?

U kunt een proef met Station-online kosteloos doen. Wilt u een proef draaien met de boekjes, dan betaalt u hiervoor slechts de kostprijs van de boekjes. Informeer bij ons naar de mogelijkheden. Wilt u lesmateriaal beoordelen, vraag dan een gratis beoordelingspakket aan.

Advies en ondersteuning

Onze educatief adviseur zit graag met u om tafel om met u mee te denken over het gebruik van een methode Nederlands. Daarnaast laat zij u graag de flexibele mogelijkheden van Station zien. Dit kan in een vrijblijvend informeel gesprek, maar een uitgebreide presentatie of introductieworkshop behoort ook tot de mogelijkheden.

Brochure en bestelkaart

Download hier de brochure en bestelkaart van Station:
Brochure Station (pdf)
Bestelkaart Station 2023